Kawa z grzybkami chińskimi? O cudownych właściwościach grzybów: chaga, reishi, cordyceps, lion’s mane.
Ręka do góry, kto słyszał o takim pomyśle albo jeszcze lepiej — praktykował?
Tymczasem jest to tak genialne rozwiązanie, że zamierzamy o tym trąbić tak długo, aż spróbujesz i powiesz „WOW, co za efekty?!”.
Kawa z dodatkiem grzybków to dla nas obowiązkowy rytuał na dzień dobry. Małe paliwo, które wpływa na pobudzenie, koncentrację i efektywność.
Jeśli jeszcze czujesz dyskomfort informacyjny i gubisz się, co chcemy Ci przekazać, zapewnij sobie 2 minuty spokoju, a obiecujemy wszystko ładnie wyjaśnić.
Chaga, reishi, cordyceps, lion’s mane — to główne gatunki leczniczych chińskich grzybków, które obecnie podbijają europejski rynek suplementów.
Gdybyśmy udali się na daleki Wschód, odkrylibyśmy, że z mocy chińskich grzybków korzysta się tam na potęgę od wieków. Nawet buddyjscy mnisi chętnie przyrządzali sobie napar z lion’s mane przed medytacją, aby czerpać jeszcze więcej korzyści z chwil koncentracji i uważności.
Nie ma czemu się dziwić. Grzybki chińskie niesamowicie uspokajają umysł. Nawet w XXI wieku. Lekarstwem na przebodźcowanie, bombardowanie nadmiarem informacji, rozdrażnieniem mogą okazać się grzybki. Integrują myśli, uspokajają ducha, poprawiają zdolności skupienia, zmniejszają nerwowość…
Adaptogeny
Chińskie grzybki to roślinne adaptogeny, które wspierają i regulują układ nerwowy, zwiększają siły witalne, dodają energii, wspierają funkcjonowanie mózgu, a także wzmacniają odporność organizmu. Dzięki regularnemu spożywaniu grzybków chińskich zwiększysz zasoby organizmy do walki z przeróżnymi stresorami. Idealna naturalna ochrona.
Reishi
W tradycyjnej medycynie chińskiej uznaje się, że te grzyby wydłużają życie. Od wieków mówi się o nich „grzyby nieśmiertelności”, a przemawiają za tym liczne właściwości prozdrowotne. Oto ono:
- skutecznie obniżają ciśnienie krwi, poziom cukru, a nawet tzw. zły cholesterol,
- zawierają substancje, które są silnymi immunostymulatorami pobudzającymi organizm do walki z antygenami (w tym komórkami nowotworowymi),
- zawierają beta-glukan, który wspiera naturalną odporność organizmu, zwiększając liczbę makrofagów i limfocytów T,
- zwiększają produkcję białych krwinek,
- niwelują stany zapalne,
- działają antynowotworowo,
- pomagają w walce ze złym nastrojem i syndromem chronicznego zmęczenia,
- zmniejszają dolegliwości bólowe,
- poprawiają jakość snu,
- usprawniają procesy poznawcze,
- pomagają utrzymać optymalny poziom ergotioneiny i glutationu — bardzo silnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników, więc działają odmładzająco na skórę i organizm,
- działają przeciwhistaminowo, dzięki czemu mogą łagodzić objawy towarzyszące alergiom,
- wzmacniają pamięć i zdolność koncentracji.
Chaga
Kolejny grzyb wykorzystywany od wieków w medycynie chińskiej, a także syberyjskiej. Charakteryzuje się zdolnościami uspokajającymi ciało i umysł. Napar z chagi stosowany był głównie do poprawy samopoczucia i zwalczania stanów zapalnych. Dzięki licznym badaniom naukowym wiemy dziś, że właściwości prozdrowotnych ma ten grzyb znacznie więcej.
- Chaga ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
- Jest skarbnicą antyoksydantów, a to oznacza, że silnie przeciwdziała wolnym rodnikom tlenowym (opóźnia procesy starzenia, broni przed udzkodzeniami DNA, chroni zdrowe komórki).
- Bogata w witaminy z grupy B: niacynę (B3), ryboflawinę (B2), kwas pantotenowy (B5), a także witaminę D.
- Ma odczyn zasadowy dzięki wysokiej zawartości minerałów (wapń, cez, magnez, fosfor, potas, rubid, krzem, cynk), a przez to uniemożliwia rozwijanie się chorób.
- Działania zasadowe sprawia, że chaga idealnie sprawdza się w kawie, która ma odczyn kwaśny, więc jest polecana szczególnie osobom wrażliwym na podrażnienia żołądka.
- Chaga mobilizuje układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.
- Pomaga w leczeniu gruźlicy, chorób wątroby, zapalenia żołądka, raka przewodu pokarmowego, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.
- Badania wykazały, że chaga obniża poziom glukozy i polepsza jej tolerancję, zwiększa poziom glikogenu w wątrobie, a także obniża poziom tkanki tłuszczowej.
- Kolejne badania udowodniły, że codzienne przyjmowanie ekstraktu chagi poprawiło pamięć i zdolności uczenia się.
Lion’s mane
W Polsce znana jest bardziej jako soplówka jeżowata lub lwia grzywa. Przez wieki była wykorzystywana w medycynie chińskiej do leczenia dolegliwości układu pokarmowego, wrzodów żołądka, nowotworów (głównie jelit), a także profilaktycznie jako wsparcie układu odpornościowego i środek dodający energii (taki naturalny Red Bull).
Współczesne badania potwierdziły znacznie więcej właściwości prozdrowotnych, niż można by przypuszczać. Oto część z nich:
- wspiera układ odpornościowy dzięki wysokiej zawartości beta-glukanów i terpenów,
- związki w niej zawarte skutecznie hamują rozwój komórek nowotworowych w układzie pokarmowym,
- zawiera szereg przeciwutleniaczy i związków regulujących poziom insuliny i lipidów we krwi,
- jest paliwem rakietowym dla mózgu: wpływa na szybkość i jasność procesów myślowych, efektywność rozwiązywania problemów, funkcje pamięci, zdolność koncentracji i odporność na stres (świetny suplement dla osób starszych, a także chorych na Alzheimera),
- wspiera tworzenie nowych połączeń neuronowych, a także chroni system nerwowy,
- skutecznie radzi sobie z niekorzystnymi stanami psychicznymi (stany niepokoju, depresja, gorszy nastrój itp.),
- wspiera zdolność do tworzenia nowych połączeń w regionie hipokampu, który reguluje emocje i procesy pamięciowe,
- wspiera budowanie nowych autostrad neuronowych,
- działa antydepresyjnie i przeciwlękowo,
- obniża poziom cukru we krwi, chroni serce, nerki i mózg,
- poprawy jakości snu i zmniejszenia napadowego objadania się,
- zapewnia naturalne pobudzenie bez spadków energetycznych.
Cordyceps
W medycynie chińskiej zyskał sławę jako środek dodający sił witalnych, energii, wspierający wytrzymałość, odporność, a nawet niwelujący zmęczenie. Dziś możemy śmiało powiedzieć, że cordyceps uchodzi za novel food (nowa żywność), czyli innowacyjną żywność mającą pozytywny wpływ na kondycję organizmu.
Grzyb ten jest przede wszystkim naturalnym adaptogenem, który wspiera organizm w walce ze stresem. W czym jeszcze może zaimponować swoimi właściwościami?
- podnosi poziom libido,
- obniża ryzyko cukrzycy, chorób serca i innych chorób przewlekłych,
- wspiera układ oddechowy, krwionośny i immunologiczny,
- poprawia osiągi sportowe, wytrzymałość, wydolność i opóźnia zmęczenie,
- ma korzystny wpływ na spermatogenezę (większa ruchliwość plemników, a także poprawa jakości i ilości nasienia),
- obniża stres oksydacyjny,
- zwiększa odporność,
- ma silne działania antyoksydacyjne,
- opóźnia procesy starzenia,
- hamuje rozwój komórek nowotworowych, ogranicza ich migrację i zmniejsza ich żywotność,
- dodaje energii — dosłownie ładuje nasze biologiczne akumulatory.
Kolejny raz natura udowadnia swoją moc. Niekorzystanie z grzybków chińskich to odbieranie sobie prawa do cieszenia się zdrowiem, dobrym nastrojem, witalnością… Skoro kultura wschodu czerpie z grzybów tyle dobrego, my — współcześni ludzie tym bardziej powinniśmy wkomponować je do codziennej diety.
Osobiście polecamy pić sproszkowane grzybki razem z czarną kawą (tylko uwaga, napój nie może być wrzący ani bardzo gorący). Nie zmienia to smaku, a uruchamia szereg korzyści w naszym organizmie.