25.04.2023

Jadłospis bezglutenowy – jak właściwie wygląda dieta bez glutenu?

Dieta bezglutenowa wygląda zupełnie inaczej niż typowa dieta. Składa się z minimalnie przetworzonych pokarmów, które są naturalnie bezglutenowe, takich jak owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, nabiał, ryby i drób. Ziarna takie jak ryż i quinoa mogą być również włączone do diety bezglutenowej wraz z niektórymi gotowymi produktami spożywczymi, które są oznaczone jako „bezglutenowe”. Unikanie produktów spożywczych zawierających pszenicę, jęczmień i żyto jest kluczem do pozostania na diecie bezglutenowej. Uważne czytanie etykiet jest ważne, ponieważ niektóre przetworzone produkty spożywcze mogą mieć ukryte źródła glutenu, takie jak maltodekstryna lub modyfikowana skrobia spożywcza. Jedzenie poza domem również może być trudne, ponieważ restauracje często używają mąki pszennej w sosach. Jedzenie w domu pozwala na większą kontrolę nad składnikami, co ułatwia pozostanie na diecie bezglutenowej.

Definicja diety bezglutenowej

Gluten to rodzaj białka występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie. Całkowite wyeliminowanie go z diety to podejście dietetyczne, które eliminuje spożywanie żywności zawierającej gluten. Dieta ta jest często zalecana osobom cierpiącym na celiakię lub wrażliwość na gluten, ponieważ pomaga zmniejszyć stan zapalny i zapobiec dalszym uszkodzeniom jelita cienkiego. Musi być bardzo ścisła, aby była skuteczna, co oznacza, że nie tylko wszystkie pokarmy zawierające pszenicę, jęczmień i żyto muszą być wyeliminowane z diety, ale także wszelkie inne pokarmy, które mogły mieć z nimi kontakt podczas przetwarzania.

co jeść na diecie bezglutenowej

Powody stosowania diety bezglutenowej

Eliminacja glutenu ze swojej diety może być korzystna z wielu powodów. Dla osób z celiakią, konieczne jest utrzymanie takiej diety, aby zapobiec dalszym uszkodzeniom jelit. Celiakia to choroba trwająca całe życie, ma charakter autoimmunologiczny o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie i jęczmieniu).Dodatkowo, niektóre osoby są wrażliwe na gluten i mogą doświadczać problemów trawiennych podczas spożywania pokarmów, które go zawierają. Jedzenie w ten sposób może również pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w organizmie, który został powiązany z chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca i choroby serca. Wiele osób spożywających jedynie produkty bezglutenowe zgłasza również poprawę poziomu energii, lepsze trawienie i utratę wagi. Wreszcie, wyeliminowanie glutenu z diety może otworzyć nowe możliwości eksploracji żywności, ponieważ istnieje wiele pysznych alternatyw dostępnych dzisiaj. Dieta bezglutenowa może być warta rozważenia, jeśli masz konkretne problemy zdrowotne lub objawy związane z pszenicą lub innymi zbożami zawierającymi gluten.

Jak dokładnie wygląda dieta bezglutenowa?

Żywność, której należy unikać

Typowe produkty spożywcze, które zawierają gluten i których należy unikać, to pieczywo, makarony, płatki zbożowe, sosy, sosy i wiele przetworzonych produktów spożywczych. Ponadto niektóre piwa i piwa są warzone z jęczmienia lub pszenicy i należy ich unikać. Ważne jest, aby uważnie czytać etykiety podczas zakupów żywności, ponieważ ukryte źródła glutenu mogą znajdować się w przetworzonej żywności, takiej jak zupy i tuńczyk w puszkach. Podczas spożywania posiłków ważne jest, aby zadawać pytania dotyczące składników używanych w procesie przygotowywania żywności, aby upewnić się, że w posiłku nie ma glutenu. Postępując zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, osoby mogą utrzymać ścisłą dietę bezglutenową.

Żywność, która nie zawiera glutenu

Zgodnie z Rozporządzeniem Wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 produkty bezglutenowe naturalnie nie zawierają glutenu lub zawierają go w ilości mniejszej niż 20 ppm, czyli 20 mg/kg. Takie produkty mogą być oznaczone jako produkt bezglutenowy (lub gluten-free). W celu oznakowania produktów bezglutenowych wykorzystuje się także znak przekreślonego kłosa. Produkty z tym znakiem są bezpieczne dla pacjentów, którzy muszą przestrzegać diety. Wykaz licencjonowanych polskich produktów ze znakiem przekreślonego kłosa przygotowało Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Produkty i żywność oznaczone międzynarodowym symbolem przekreślonego ziarna są całkowicie bezpieczne dla osób chorych na celiakię lub uczulonych na gluten. Należą do nich:

  • Owoce i warzywa
  • Bezglutenowe ziarna takie jak quinoa, gryka, proso i amarantus
  • Mięso, drób, ryby i jaja
  • Produkty mleczne, takie jak mleko, ser, jogurt i masło
  • Rośliny strączkowe i fasola
  • Orzechy i nasiona
  • Mąki bezglutenowe, takie jak mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka z tapioki i mąka ryżowa
  • Zdrowe tłuszcze, takie jak awokado i oleje, takie jak oliwa z oliwek lub olej kokosowy
  • Bezglutenowe przekąski, takie jak świeże owoce lub warzywa z hummusem lub masłem orzechowym.

Wskazówki dotyczące przejścia na bezglutenowe odżywianie

Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Często występuje również w płatkach owsianych, które nie otrzymały certyfikatu bezglutenowości, dlatego kupując płatki owsiane pamiętaj o sprawdzeniu etykiety. Gluten można znaleźć również w niektórych kaszach i innych zbożach. Stosując dietę bezglutenową należy unikać wszystkich produktów zawierających gluten, w tym chleba i innych wypieków z mąki pszennej. Aby mieć pewność, że dany produkt jest rzeczywiście bezglutenowy, należy szukać etykiet, które poświadczają go jako taki lub wykluczają wszelkie produkty zawierające gluten. Produkty mleczne go nie zawierają, ale mogą pochodzić ze źródeł, które przetwarzają żywność z glutenem, więc musisz sprawdzić etykietę przed spożyciem czegokolwiek związanego z nabiałem. Jeśli więc szukasz możliwości wycięcia źródeł tego alergenu ze swojej diety, pamiętaj, aby dokładnie czytać etykiety i wykluczyć wszelkie produkty, które go zawierają lub są wykonane z mąki pszennej.

Korzyści wynikające z przestrzegania diety bezglutenowej

Korzyści zdrowotne

Stwierdzono, że dieta bezglutenowa pomaga ludziom poprawić ogólny stan zdrowia i odżywianie, co czyni ją coraz bardziej popularnym wyborem dla wielu. Przestrzegając zasad diety bezglutenowej, osoby mogą skorzystać z lepszego trawienia, lepszego wchłaniania składników odżywczych i eliminacji powiązanych zagrożeń, takich jak celiakia. Osoby stosujące dietę bezglutenową mają również tendencję do zmniejszania spożycia przetworzonej żywności i rafinowanych cukrów, co może prowadzić do poprawy zdrowia serca i utraty wagi. Wynika to z faktu, że wiele przetworzonych produktów spożywczych zawiera niezdrowe dodatki i składniki, które mogą powodować długotrwałe uszkodzenia organizmu. Dodatkowo, ponieważ diety bezglutenowe są często naturalnie niższe w węglowodanach, mogą pomóc ustabilizować poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

Lepsze trawienie

Wyeliminowanie glutenu ze swojej diety może znacznie poprawić trawienie. Osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu mają szczególnie trudny czas trawienia tego typu białka, co może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć, biegunki i innych problemów trawiennych. Eliminując gluten ze swojej diety, osoby te mogą zmniejszyć objawy trawienne i zwiększyć efektywność trawienia. Dodatkowo, osoby, które nie mają celiakii lub wrażliwości na to białko mogą również skorzystać z unikania tego typu białka, ponieważ może ono pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego w jelitach i poprawić ogólne zdrowie trawienne. Tak więc dla tych, którzy szukają lepszego trawienia, wyeliminowanie tego składnika może być drogą do zrobienia.

Jak wyeliminowanie glutenu wpływa na zwiększony poziom energii

Eliminacja glutenu z diety może przyczyniać się do doświadczania wyższych poziomów energii w ciągu dnia, ponieważ ciało nie zmaga się już z trudnościami w trawieniu niektórych pokarmów. Nie tylko prowadzi to do lepszego samopoczucia fizycznego, ale także psychicznego, ponieważ odczuwamy więcej energii w ciągu dnia. Ogólnie rzecz biorąc, przejście na dietę bezglutenową może przynieść wiele korzyści, jeśli zostanie wykonane prawidłowo i z wystarczającym zaangażowaniem.

Podsumowanie

Brak rzetelnych informacji na temat stosowania diety bezglutenowej budzi wiele wątpliwości i pytań, a samo jej zagadnienie ze względu na swoje upowszechnienie staje się coraz bardziej kontrowersyjne. Dla osób chorych dieta w celiakii staje się jedynym skutecznym lekarstwem, które umożliwia prawidłowe funkcjonowanie. Natomiast w przypadku osób zdrowych, należy pamiętać, że najlepszą receptą na właściwe odżywianie się jest stosowanie odpowiednio zbilansowanej i różnorodnej diety, złożonej z różnorodnych grup pełnowartościowych produktów.