21.12.2021

Praktyczne Porady i Historia Diety Paleo

Dieta Paleo zdobyła zwolenników na całym świecie, a jej popularność cały czas rośnie. Co spowodowało ten fenomen? Przede wszystkim jej skuteczność, potwierdzona przez badania i osoby, które ją wypróbowały.

Co to w ogóle jest Paleo?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie wróćmy na chwilę do naszych przodków. Dawno, dawno temu człowiek jadł to, co złowił, upolował lub zebrał.  Była to naturalna kolej rzeczy. Ewolucja kształtowała nas w tym kierunku, od kiedy wyszliśmy z wody.  Od tamtej pory diametralnie zmienił się sposób naszego życia. Pojawiła się przetworzona żywność. Teraz nie musimy uganiać się za zwierzem, wszystko mamy dostępne na wyciągnięcie ręki, ale niestety w formie, która z naturą ma niewiele wspólnego.

Paleo jest zatem powrotem na łono natury i to sprzed rewolucji przemysłowej i osiadłego trybu życia. Dlaczego cofamy się tak daleko? Bo jako gatunek byliśmy wtedy najzdrowsi, najsilniejsi, najsprawniejsi i o ile nas nic nie „pożarło” to cieszyliśmy się zdrowiem bez zawałów, otyłości, słabych kości i innych niedogodności, w tym nowotworów. Zawdzięczali to aktywności fizycznej i diecie bazującej na tłuszczach i małej ilości węglowodanów. Składnikami diety powinny być więc naturalne i nieprzetworzone produkty, które nie jest wcale łatwo kupić.

Stop na chwilę! Jak to bez węglowodanów?

Wg filozofii diety czerpiemy energię z tłuszczów. Ludzie myślą, że tłuszcz, który zjadają, to ten sam tłuszcz, który może im się „odłożyć”. Okazuje się, że to jest energia, którą nasz organizm wykorzystuje w bardziej efektywny sposób. Więcej, nasz organizm ją preferuje! Dlaczego mam ochotę na bułkę? Bo nasz organizm jest leniem. A chęć na węglowodany, to wołanie o skok cukru, czyli o łatwą formę energii. Nasz mózg, mięśnie, generalnie cały organizm potrzebuje paliwa. Niestety nadmiar energii zmagazynujemy lub wydalimy. W przypadku cukrów, które nasz organizm łatwo i chętnie przyswaja zmagazynujemy zdecydowanie więcej, niż w przypadku tłuszczu. Jak to się dzieje? Nasz organizm przetwarza tłuszcz dłużej, stąd, co nie wykorzystamy nasz orgazm hmm…wyrzuci! Podsumowując tyjemy przez skoki cukru we krwi i nadmiar insuliny, która ma za zadanie z tym cukrem sobie poradzić. Oczywiście w diecie paleo węglowodany występują, tylko ze źródeł naturalnych i nie są to głównie cukry proste. A nawet jeśli się pojawią, to jedynie do kolacji, w perspektywie Carb Back Loading, w dodatku obok tłuszczu, co spowoduje, że da nam to energię na długi poranek następnego dnia.

Sama natura

W dzisiejszych czasach pogoń za zwierzem bez chemii, antybiotyków, sterydów i innych „polepszaczy” jest energetycznie mniej angażująca, niż było to dla jaskiniowców. Na pewno jednak jest to sprawa bardziej skomplikowana.  Dla porównania, uderzyć maczugą i nie bać się o pochodzenie mięsa zestawimy z szukaniem dobrej jakości mięsa w sklepie, zakończone fiaskiem lub dopłatą wysokości 100% za mięso. Z warzywami jest tak samo, wszystko pryskane i wspomagane. Gdzie szukać składników do diety? U regionalnych dostawców!

Jak to wygląda w praktyce?

  1. Śniadanie – Białkowo-tłuszczowe. Zapewni stałe źródło energii na cały poranek.
  2. Przekąska – Kiedy poczujesz, że chcesz coś zjeść. Masz pod ręką przekąskę.
  3. Obiad – Główny posiłek dnia, moc witamin i pełnowartościowego białka.
  4. Kolacja – Węglowodany? To właśnie ten czas. Potrzebujesz ich dopiero teraz. Regeneruj się,  Odpoczywaj.  Kiedy aplikować? 2 czy 3 godziny przed spaniem.

Co jeść?

Absurdalnie zacznę od tego, czego nie jemy, będzie łatwiej: 😉

  • Cukier oraz produkty go zawierające;
  • Mleko i jego przetwory (w daniach nie znajdziemy śmietany, twarogu, sera białego, żółtego, maślanki, kefiru, mleka w proszku, nie pojawi się mleko zarówno krowie, kozie, owcze jak i mleka bezlaktozowe;wyjątek stanowi masło klarowane, ghee);
  • Gluten – pod żadną postacią – żadnej pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, ani tym bardziej produktów wysokoprzetworzonych jak bezglutenowy chleb składający się z 50 składników. To samo tyczy się mąk bezglutenowych, zamienników chleba w postaci wafli ryżowych czy innych wynalazków wciąż postępującej cywilizacji;
  • Rośliny strączkowe – żadnej soi, fasoli, soczewicy, bobu, ciecierzycy, grochu, fasoli. (Fasolą są także orzeszki ziemne, wiedziałeś?);
  • Kukurydza i mąka kukurydziana także nie wpasowuje się w kanon tej diety;
  • Prozapalne mleko roślinne – sojowe, ryżowe, orzechowe w tym migdałowe; (kokosowe jedyną możliwością, robione przez nas, własnoręcznie, z wiórków kokosowych, mniam);
  • Tłuszcze roślinne, za wyjątkiem oleju kokosowego oraz oliwy z oliwek – oliwa wyłącznie na surowo;

Stosujemy:

  • Najwyższej jakości mięso;
  • Jaja z wolnego wybiegu, od szczęśliwej kurki;
  • Bezglutenowe pseudozboża i zboża, z pominięciem ryżu brązowego oraz kaszy gryczanej palonej, tj. kasza gryczana niepalona, ryż basmati, amarantus, komosa ryżowa;
  • Ryby i owoce morza;
  • Sezonowe warzywa oraz kiszonki;
  • Smalec gęsi, wieprzowy, masło klarowane, olej kokosowy, oliwa z oliwek;
  • Jednoskładnikowe przyprawy – bez glutaminianu sodu, sztucznych barwników, aromatów;
  • Mąki naturalnie bezglutenowe – mąka kokosowa, kasztanowa, z kaszy gryczanej niepalonej, kaszy jaglanej, tapioka;
  • Bataty

Dieta Paleo to dieta CBL [Carb Back Loading]

Czyli dieta, która jest w stanie zmaksymalizować naszą wrażliwość na najbardziej anaboliczne hormony, pozwala zwalczyć insulinooporność, odkładanie się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II.

„A co, jeśli powiemy Ci, że śniadanie nie może być słodkie? Co, jeśli nasz dietetyk zabierze węglowodany nawet z obiadu? Skąpo doda je do podwieczorku, nie żałując za to do kolacji?”

Dla kogo?

Dla wszystkich! Niemniej jednak musimy to sobie usystematyzować. Mimo różnych celów wszystkie diety i diety pudełkowe mają działanie prozdrowotne.

Sportowcy dzięki Paleo zwiększą masę mięśniową. Jest to idealna dla nich dieta, większość czołowych zawodników sportów walki korzysta właśnie z modyfikacji diety Paleo czyli diety Samuraja, którą również mamy w naszej ofercie. Jak wiadomo stres wpływa negatywnie na nasz organizm, na nasz przewód pokarmowy. A wysiłek fizyczny u sportowców jak i regeneracja są czynnikami stresogennymi. Dlatego też należy wyeliminować z diety wszystkie czynniki antyżywieniowe = stresogenne i pozwolić sobie na dużo większe osiągi. Czynnikami antyżywieniowymi są nabiał, gluten i strączki, wyeliminowane w każdej postaci z naszej opcji diety Paleo

  • osoby odchudzające się dzięki Paleo zredukują tkankę tłuszczową. W diecie niskowęglowodanowej, odpowiednio skomponowanej bardzo łatwo o rekompozycję składu ciała na rzecz mięśni, kosztem tkanki tłuszczowej. Żadna inna dieta nie zapanuje tak nad cukrem w naszej krwi
  • osoby dbające o zdrowie dzięki Paleo wzmacniają kondycję swojego organizmu. 80% odporności znajduje się w naszych jelitach, trzeba więc o nie dbać i wychodzić z niedyspozycji poprzez eliminacje szkodzących nam substancji
  • osoby z chorobami autoimmunizacyjnymi dzięki paleo poprawią swój stan zdrowia. Dolegliwości związane są z nadaktywnością naszego układu odpornościowego ustępują przy eliminacji składników antyżywieniowych.