Catering dietetyczny dla diabetyka
Wyświetlanie jednego wyniku
Wyświetlanie jednego wyniku
ZALOGUJ SIĘ DO KONTA ABY ZŁOŻYĆ ZAMÓWIENIE
Jeżeli nie masz u nas konta załóż kontoZAŁÓŻ KONTO ABY ZŁOŻYĆ ZAMÓWIENIE
Odzyskiwanie hasła
Jeżeli nie masz u nas konta załóż kontoWyświetlanie jednego wyniku
Wyświetlanie jednego wyniku
Zmiana sposobu odżywiania niemal zawsze jest jednym z zaleceń, jakie osoby cierpiące z powodu cukrzycy słyszą od swoich lekarzy. Pudełkowy catering dla diabetyka powinien skupiać się przede wszystkim na dostarczeniu mu odpowiedniej ilości zdrowych węglowodanów. Rozmawiając o tego typu diecie, napotkamy takie pojęcia, jak indeks glikemiczny i węglowodany wymienne. Osobom, które mają trudność z przygotowaniem wartościowych, zgodnych z zaleceniami dietetyka posiłków, poleca się skorzystanie z cateringu pudełkowego.
Jest ich kilka. Mówiąc o cukrzycy typu 1, mamy na myśli chorobę o podłożu autoimmunologicznym, która często diagnozowana jest u dzieci i młodzieży. Jej źródeł dopatruje się w uwarunkowaniu genetycznym. W jej rezultacie atakowane są komórki trzustki, co prowadzi do zaburzeń wydzielania insuliny, a w konsekwencji – zakłócenia metabolizmu cukrów.
Z kolei o wiele częściej spotykana cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna, rozwijająca się z powodu nieprawidłowego odżywiania i niewystarczającej aktywności fizycznej. Występuje zwykle u osób powyżej 40. roku życia, chociaż znane są przypadki, w których choroba ta dotknęła osoby młodsze. W jej przypadku zaburzenia wydzielania insuliny związane są z uszkodzonymi tkankami trzustki, które są mniej wrażliwe na jej działanie.
Poza nimi wyróżnia się też cukrzycę ciężarnych – u kobiet w ciąży na skutek zmian hormonalnych może dochodzić do problemów z utrzymaniem właściwego poziomu cukrów we krwi. Stan ten może przełożyć się też na zdrowie noworodka – u dzieci diabetyczek obserwuje się podwyższoną wagę i obniżoną odporność.
Dieta dla cukrzyka zmagającego się z drugim typem choroby jest jednym z filarów jej leczenia. Podstawą pudełkowego jadłospisu są produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). Takie artykuły spożywcze trawione są powoli, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi podwyższa się tylko w niewielkim stopniu, a czasami – wcale. Niskim indeksem glikemicznym (poniżej 55) wyróżniają się:
W jadłospisie pudełkowym należy te uwzględnić tłuszcze roślinne, potrawy gotowane na parze oraz surowe warzywa i owoce. Trzeba też pamiętać, że jednym z czynników zaostrzających drugi typ choroby jest otyłość. Catering pudełkowy dla diabetyka ma zatem na celu nie tylko dostarczenie klientowi posiłków bogatych w niezbędne mu składniki odżywcze – dieta często powinna prowadzić też do utraty wagi. Potrawy przygotowywane w ramach cateringu pudełkowego mogą więc uwzględniać pewien deficyt kaloryczny, którego wysokość zależy od kilku czynników, między innymi od poziomu aktywności fizycznej zamawiającego. W przypadku cukrzycy typu 1 redukcja masy ciała nie jest tak ważna – catering dietetyczny dla diabetyka powinien opierać się tu po prostu na zasadach zdrowego odżywiania.
Dieta pudełkowa dla diabetyka musi uwzględniać specjalne normy żywieniowe, które pomagają w utrzymaniu właściwego stężenia glukozy we krwi chorego. Mowa tu o wymiennikach węglowodanowych – wartościach określających, ile węglowodanów przyswajalnych znajduje się w danej potrawie. Lekarz bądź specjalista z firmy cateringowej wylicza je na podstawie zapotrzebowania kalorycznego diabetyka; na ich bazie określana jest zaś potrzebna dawka insuliny. Stosunek wymienników węglowodanowych do węglowodanów przyswajalnych wynosi 1:10.
Potrawy wchodzące w jadłospis dla diabetyka powinny mieć określone wartości odżywcze. Nie są one przesadnie rygorystyczne, ale warto trzymać się ogólnych zaleceń. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne sugeruje, by udział w diecie węglowodanów wynosił około 45% zapotrzebowania energetycznego. W przypadku tłuszczów (głównie roślinnych) wartość ta wynosi od 25 do 40%. Białka powinny zaś pokrywać od 15 do 20% zapotrzebowania energetycznego. Decydując się na pudełkowy catering dietetyczny, można odżywiać się zgodnie z tymi wytycznymi.